Over ons

Wie wij zijn en wat wij doen

Handelsonderneming Vlamings BV is een agrarisch toeleverancier. We beleveren de professionele boer en tuinder vanuit onze vestigingen in Steenbergen en De Mortel. Ons assortiment omvat de volgende vier productgroepen:

– Meststoffen
– Gewasbescherming
– Zaai- & pootgoed
– Teelt- & bedrijfsartikelen

Bij Vlamings ligt de nadruk op service en ondersteuning. Daarom staan onze teeltadviseurs u bij om uw teelt zo optimaal mogelijk te maken. Elk van onze teeltadviseurs is gespecialiseerd in een of meerdere sectoren. De sectoren waarin wij voornamelijk actief zijn vindt u op de homepage van deze site. We leveren deze producten voor zowel de gangbare als de biologische teelt. Uiteraard is Vlamings in het bezit van een CDG-certificaat (gewasbescherming) en SKAL-registratie (biologische landbouw).

Bekijk het assortiment
voor groei succes

Het ontstaan van vlamings

Ontstaan vanuit de oliehandel
Ons bedrijf is ontstaan als een zogenaamde “spin-off” van de oliehandel van familie Vlamings te Dinteloord. Olieconcern Shell startte eind jaren ’50 met de productie van bestrijdingsmiddelen en deze werden door Fa. P. Vlamings in het assortiment opgenomen. In het begin stelde deze handel nog weinig voor en werden de middelen eenvoudig via de pompbediende aan de man gebracht. In 1965 werd een bus aangeschaft en werd iemand op pad gestuurd om middelen “te tonen”. Uiteindelijk werd in 1978 Handelsonderneming Vlamings BV opgericht.

Focus op gewasbescherming

Kort daarna splitst het familiebedrijf zich op en gaat Harry Vlamings met één adviseur zelfstandig verder met de gewasbeschermingshandel. Onder zijn leiding is het bedrijf gegroeid tot een volwaardig agrarisch toeleverancier. Hij begon in 1980 met een tweede vestiging in het Oost-Brabantse De Mortel onder leiding van Frans Vereijken. En in 1981 verhuisde hij de vestiging in Dinteloord naar de huidige locatie in Steenbergen, eveneens in Noord-Brabant. Niet langer werden alleen Shell-gewasbeschermingsmiddelen verkocht maar ook middelen van andere fabrikanten. Naast gewasbeschermingsmiddelen werden dan ook zaaizaden verkocht.

Uitbreiding met meststoffen

Vlamings breidde haar kennis en marktaandeel in verschillende teelten gestaag uit. Het productenpakket werd in 1992 met meststoffen uitgebreid door de overname van een meststoffen- en graanhandel in Steenbergen. Het importeurschap van Phosyn uit Engeland (tegenwoordig Yara) werd verkregen. Met de overname van Gewasbeschermingshandel Kouters BV richtte Vlamings zich in 1998 ook op de boomkwekerij. Daarna breidde Vlamings haar werkgebied westelijk uit met de overname van de zaaizaadactiviteiten van I. Ras vof in Middelharnis. Door deze groei waren er in 2008 inmiddels 25 mensen werkzaam bij Vlamings.

Schaalgrootte en beheer

De toegenomen schaalgrootte vroeg om meer ruimte. Allereerst breidde het bedrijf de opslagcapaciteit voor gewasbeschermingsmiddelen in Steenbergen uit. Vervolgens opende Vlamings in 2010 een nieuw kantoorpand in De Mortel met opslag voor meststoffen, zaden en teeltbenodigdheden. Het bedrijf is tegenwoordig geen eigendom meer van de familie Vlamings. Sinds 2009 wordt het voortgezet door een drietal oud-medewerkers – Marco Driedijk, Lucien Laurijsse en Jelle Gerstel. Helaas is Marco in 2019 overleden en zetten Lucien en Jelle het bedrijf voort.

Contact opnemen met ons

Mail: info@vlamings.nl

Bel locatie De Mortel: 0492-319 434

Bel locatie Steenbergen: 0167-566 350

Zaadwerken

Op onze vestiging in Steenbergen is ook ons bedrijf AgroCentrum BV gevestigd. Op de afdeling “zaadwerken” van dit bedrijf worden onderstaande werkzaamheden uitgevoerd. AgroCentrum BV is ten behoeve van deze werkzaamheden GMP+ gecertificeerd.

Bewerking van zaaizaden in opdracht van derden
Wij zijn gespecialiseerd in het schonen, ontsmetten en afzakken van zaden. Voornamelijk bewerken we maïs, gras en graan, maar ook andere zaden kunnen door ons worden bewerkt. We kunnen afzakken vanaf 5 tot 25 kg en natuurlijk ook in bigbags. Dankzij een stewardship overeenkomst met de middelenleveranciers zoals Bayer en Syngenta zijn wij gerechtigd om met specifieke middelen zoals bijvorbeeld Vibrance Duo te ontsmetten. Natuurlijk kan naar keuze voor elk gewenst ontsmettingsmiddel worden gezorgd. Het keuren van het zaaizaad gebeurt door de NAK, dit kan ook door ons worden verzorgd.

Graanvermeerdering
Jaarlijks wordt door ons vermeerderingsgraan gecontracteerd bij lokale telers. Wij ontvangen het graan dat zij vanuit gecertificeerd basiszaad hebben vermeerderd. Vervolgens wordt het op onze locatie geschoond, ontsmet en afgezakt waarna het geschikt is om uit te zaaien ten behoeve van consumptiegraan. De verkoop van het zaaigraan gebeurt via ons zusterbedrijf Handelsonderneming Vlamings BV. Natuurlijk worden al deze zaaigranen gekeurd door de NAK. Jaarlijks wordt bekeken welke rassen het meeste potentieel hebben voor de telers en wordt besloten welke rassen worden vermeerderd.

Handel in consumptiegraan
Van lokale telers worden consumptiegranen ingenomen. Deze tarwe en gerst wordt door telers aangevoerd op onze locatie en direct per vrachtwagen afgevoerd voor opslag.

AgroCentrum BV
Prins Reinierstraat 7
4651 RZ Steenbergen
T: 0167 – 563 150
E: info@agrocentrum.nl

In- en verkoop   |  Yet Reitsma      |  06-2958 7913   |  yet.reitsma@vlamings.nl

Planning            |  Jeroen Paulus  |  06-1380 0519   |  jeroen.paulus@vlamings.nl

Contact opnemen met ons

Mail: info@vlamings.nl

Bel locatie De Mortel: 0492-319434

Bel locatie Steenbergen: 0167-566350