Grootfruit

Of het nu gaat om appel, peer, pruim of kers; Vlamings biedt advies op maat en levert de bemesting, gewasbescherming en alle overige benodigdheden om het optimale resultaat voor uw bedrijf te realiseren.
Grootfruit

Meststoffen

Organische bemesting, bekalken & calcium

Klik hier voor adviesbasis spoorelementen fruitteelt 

Handelsonderneming Vlamings B.V. levert een compleet pakket aan meststoffen voor de professionele teler. Naast vloeibare en vaste (korrel-) meststoffen ten behoeve van (fruit-) teelten in de volle grond, ook voor teelten op substraat. Informeer nu ook naar ons exclusieve pakket 'biologische meststoffen'.

De bodemvruchtbaarheid is het vermogen van de bodem om een plant van voedingsstoffen te voorzien. Deze wordt bepaald door chemische, fysische en biologische eigenschappen. De zuurgraad of pH van de bodem is belangrijk omdat de beschikbaarheid van voedingselementen, zowel hoofd- als sporenelementen sterk hieraan gerelateerd is. Door bekalking kan de pH op ‘zure gronden’ in het najaar verhoogd worden (pH < 5,0; m.u.v. blauwe bes). Hiervoor zijn verschillende meststoffen op de markt, al dan niet gecombineerd met magnesium (Mg) en/of fosfaat (P2O5). In de praktijk zien we echter ook meer gronden met een hoge pH (> 6,5). Beperk hier het gebruik van champost (aangezien dit pH-verhogend werkt) en pas tijdens het groeiseizoen verzurende meststoffen toe.
Zorg dat essentiële elementen zoals fosfaat, kalium en magnesium, maar ook de zuurgraad en het gehalte organische stof vóór aanplant op orde gebracht zijn (reparatiebemesting). Vooral kleinfruit kent een oppervlakkige beworteling. Zorg hier voor een goede structuur en optimale waterhuishouding. Neem voor aanplant altijd een bodemanalyse.

BemestingHet gehalte organische stof in de bodem speelt een grote rol bij de zogenaamde ‘kationen-omwisselcapaciteit’ (CEC). Een bodem met een hoge CEC heeft een potentieel hogere vruchtbaarheid. Door de dalende gebruiksnormen (van bijvoorbeeld fosfaat) vormt het vergroten van de beschikbaarheid van in de bodem aanwezige voedingselementen de komende jaren een grote uitdaging. Naast champost of vaste stalmest kan ook van goede compost gebruik gemaakt worden, zowel voor als ook na aanplant (op de zwartstroken). Ook bij zaken als structuur, bodemleven en vochthoudend vermogen speelt organische stof (of humus) een essentiële rol.

In toenemende mate zien we gronden met een laag gehalte aan calcium (Ca). Naast structuur speelt dit voedingselement een belangrijke rol bij de stevigheid van vruchten (vruchtkwaliteit). Op gronden met een hoge pH kan in plaats van kalkmeststoffen beter met bijvoorbeeld Monterra Calcium (korrelgips) gewerkt worden, zowel bij nieuwe als ook bestaande aanplant . Dit geeft een pH-daling, of in ieder geval geen verdere verhoging van zuurgraad en zorgt wel voor meer beschikbare calcium. Vooral jonge wortelpunten nemen calcium op. Bij bestaande aanplant kan daarom het beste vroeg in het voorjaar bemest worden. Raadpleeg Vlamings voor de mogelijkheden.
 

Login

Uw gebruikersnaam
Uw wachtwoord
Wachtwoord onthouden
> Inlog aanvragen

Agenda

15 Jan 2024 t/m 19 Jan 2024
Locatie: Brabanthallen, s-Hertogenbosch

Teeltadviseurs

Heino van Doornspeek
06-5122 9134
Jelle Gerstel
06-5399 0821

Contact

Handelsonderneming Vlamings BV
Prins Reinierstraat 7
4651 RZ Steenbergen
0167-566350
0167-563983
 

Handelsonderneming Vlamings BV
Nachtegaallaan 31
5425 RT De Mortel
0492-319434
0492-319235