Nieuws

Zorg voor structuur en voeding met calcium, magnesium, kalium en zwavel

Aan het begin van het teeltseizoen worden er plannen gemaakt om de te telen gewassen optimaal te bemesten. In de biologische landbouw doen we dat zoveel mogelijk met compost en/of dierlijke mest aan de basis. Dat is vooral bedoeld voor de voeding van stikstof, fosfaat en kali, maar eigenlijk moeten we een stap terug. Zorg eerst dat de pH van de grond op orde is. Bouw daarna aan een optimale structuur met de juiste verhoudingen van calcium, magnesium en kalium aan het klei-humus-complex. Zo bouwen we het huis waar het bodemleven gevoed wordt en waar het moet wonen.

 

Het belang van calcium

Calcium is belangrijk voor de structuur en bewerkbaarheid van de grond. In het eerste deel van groeiseizoen is calcium ook erg belangrijk voor planten in periode van celdeling. Het element zorgt bijvoorbeeld voor transport van de andere elementen door het gewas. Calcium moet dus op tijd en voldoende aanwezig zijn om opgenomen te worden door het gewas. Calcium maakt de celwanden sterk. Een product met sterke celwanden is beter te bewaren. De gewasbehoefte loopt uiteen van 10 tot 80 kg calcium (CaO) per hectare.

 

Praktisch gezien kunnen beide doelen met 1 bemesting worden bereikt. Strooi vóór de teelt de benodigde hoeveelheid calcium in de vorm van GranuGips, Monterra Calcium, Physalg, Physiomax. Met Physalg en Physiomax wordt ook de pH van de grond omhoog gebracht. Hoeveel, dat hangt af van de dosering. GranuGips en Monterra Bio Calcium hebben geen invloed op de pH. Met deze twee meststoffen wordt er naast calcium ook zwavel gegeven.

Meer informatie

Login

Uw gebruikersnaam
Uw wachtwoord
Wachtwoord onthouden
> Inlog aanvragen

Agenda

15 Jan 2024 t/m 19 Jan 2024
Locatie: Brabanthallen, s-Hertogenbosch

Contact

Handelsonderneming Vlamings BV
Prins Reinierstraat 7
4651 RZ Steenbergen
0167-566350
0167-563983
 

Handelsonderneming Vlamings BV
Nachtegaallaan 31
5425 RT De Mortel
0492-319434
0492-319235