Nieuws

Naast de traditionele bemesting van stikstof en fosfaat zijn ook de andere voedingselementen erg belangrijk. Te denken valt aan calcium, magnesium, kalium, zwavel en de kleinere spoorelementen. Allereerst zoomen we even in op de balans aan het klei-humus-complex. De optimale verhouding van de 3 belangrijkste elementen zijn 68% calcium, 12% magnesium, 5% kalium en 10% waterstof. Op de meeste zandgronden is daar eenvoudig naartoe te werken. Maar op veel kleigronden met een pH van 7 of hoger is het aandeel calcium hoger en het aandeel waterstof nihil.

Het belang van calcium

Calcium is belangrijk voor de structuur en bewerkbaarheid van de grond. In het eerste deel van groeiseizoen is calcium ook erg belangrijk voor planten in periode van celdeling. Het element zorgt bijvoorbeeld voor transport van de andere elementen door het gewas. Calcium moet dus op tijd en voldoende aanwezig zijn om opgenomen te worden door het gewas. Calcium maakt de celwanden sterk. Een product met sterke celwanden is beter bewaarbaar. De gewasbehoefte loopt uiteen van 10 tot 80 kg calcium (CaO) per hectare.

Praktisch gezien kunnen beide doelen met 1 bemesting worden bereikt. Strooi voor de teelt de benodigde hoeveelheid calcium in de vorm van GranuGips, Monterra Calcium, Physalg, Physiomax, of in geval van calcium- en magnesiumtekort Physiomag. Met Physalg, Physiomax en Physiomag wordt ook de pH van de grond omhoog gebracht. Hoeveel, dat hangt af van de dosering. GranuGips en Monterra Bio Calcium hebben geen invloed op de pH. Met deze twee meststoffen wordt er naast calcium ook zwavel gegeven.

Magnesium, de groene motor

Wanneer het aandeel magnesium te laag is aan het klei-humus-complex, is het aan te raden om allereerst voor de structuur van de grond een reparatie uit te voeren. In veel gevallen kan dat goed met ESTA Kieseriet. Maar magnesium is ook erg belangrijk voor een goede groei van uw gewassen en onmisbaar voor de aanmaak van chlorofyl. Daarmee is magnesium erg belangrijk voor de bladkwaliteit. De gewasbehoefte loopt uiteen van 10 tot 65 kg per hectare. Bij lage gewasbehoeften is ook Patentkali geschikt om zowel kalium als magnesium te bemesten. Patentkali bevat namelijk 30% kalium en 10% magnesium (MgO).

Kalium, onmisbaar voor opbrengst en kwaliteit

Door het gebruik van organische en dierlijke mest is aan kalium over het algemeen geen gebrek. Het kan zelfs te hoog zijn. Dat belemmert dan weer de opname van calcium en magnesium. Hoe meer kalium er aan het klei-humus-complex zit hoe dichter de gronddeeltjes op elkaar zitten, hoe slempgevoeliger en hoe moeilijker bewerkbaar de grond is. Zit er te weinig kalium aan het klei-humus-complex of is er te weinig beschikbaar voor het gewas? Dan kunt u dat bemesten met organische mest of ESTA Patentkali of Solusop 52. Kalium is belangrijk voor de vochthuishouding in een plant, voor opbrengst en kwaliteit. De gewasbehoefte loopt uiteen van 60 tot 360 kg kalium (K2O)per hectare.

Is één van de elementen te hoog, dan is het raadzaam om de andere elementen vers aan te bieden aan het gewas om de verdringing op te heffen. Samen met u maken we graag een plan van aanpak. Overleg daarom met uw teeltadviseur wat in uw situatie het beste is.

Zwavel essentieel voor een gezonde plant

Zwavel is belangrijk voor een goede werking van stikstof in de plant. Er worden aminozuren en eiwitten mee gebouwd. Aminozuren spelen een belangrijke rol in de afweer van een plant. De gewasbehoefte van zwavel (SO4) loopt uiteen van 20 tot 130 kg per hectare. In veel van de eerder genoemde meststoffen zit ook zwavel. Als er een reparatie of bijbemesting plaatsvindt met een van de genoemde meststoffen dan is in veel gevallen geen extra bemesting van zwavel noodzakelijk.

Spoorelementen zijn klein maar niet onbelangrijk

Ondertussen is het waarschijnlijk wel bij u bekend dat we voor bijna elk spoorelement een bladmeststof kunnen aanbieden om te plant op tijd te voeden. Tijdens het groeiseizoen raden wij aan om uw gewas te monitoren met bijvoorbeeld plantsapmetingen. Zo kunt u tijdens het groeiseizoen het gewas bemesten wat het nodig heeft. Hieronder vindt u een tabel waarin diverse bladmeststoffen staan met wat er in zit.

Element

Naam product

Inhoud

Calcium

Lebocal Hepta

170 g/l Ca + Mn + Zn

Magnesium

Lebosol Magnesium 400 SC

400 g/l MgO + Ca

Zwavel

ACS Zwavel 800

800 g/l S

Borium

Lebosol Borium

150 g/l B

IJzer

Lebosol Hepta Eisen

56 g/l Fe

Koper

Lebosol Hepta Kupfer

61 g/l Cu

 

ACS Koper 500

500 g/l Cu

Mangaan

Lebosol Hepta Mangan

65 g/l Mn

Molybdeen

Lebosol Molybdeen

215 g/l Mo

Silicium

SilicaPower

 

Zink

Lebosol Hepta Zink

78 g/l Zn

Meervoudig

Vitalosol Gold

40 g/l Cu, 150 g/l Mn, 570 g/l S

In november 2021 heeft u nog een BioTips ontvangen over onze gekorrelde A-meststoffen Monterra Kippenmestkorrel EKO, Luzernekorrel EKO en Raapzaadschroot EKO. Deze BioTips is nog steeds actueel.

Kijk ook op onze website www.vlamingsbio.nl voor een overzicht van onze biologische meststoffen. U ontvangt een fleecevest bij bestelling van minimaal 1 pallet via onze website!

Marijn Nap                  06 – 51 75 47 13        Akkerbouw/veehouderij/groenten

Nick v/d Berkmortel    06 – 53 40 29 97        Groenten/fruit

Jelle Gerstel               06 – 53 99 08 21        Tuinbouw/fruit

Erik van Gerwen        06 – 12 47 51 83        Akkerbouw/veehouderij/groenten

Marc v/d Bol               06 – 10 52 09 03        Akkerbouw/veehouderij

Meer informatie

Login

Uw gebruikersnaam
Uw wachtwoord
Wachtwoord onthouden
> Inlog aanvragen

Agenda

15 Jan 2024 t/m 19 Jan 2024
Locatie: Brabanthallen, s-Hertogenbosch

Contact

Handelsonderneming Vlamings BV
Prins Reinierstraat 7
4651 RZ Steenbergen
0167-566350
0167-563983
 

Handelsonderneming Vlamings BV
Nachtegaallaan 31
5425 RT De Mortel
0492-319434
0492-319235